Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stellantis Communications en blijf op de hoogte van het nieuws

04 jul. 2017

Fiat 500 in MoMA - Museum of Modern Art – New York

De Fiat 500 wordt opgenomen in de vaste collectie van het MoMA, het Museum of Modern Art, in New York. Dat dit Italiaanse stijlicoon op zijn 60ste verjaardag nu ook officieel een kunstwerk wordt, is opnieuw een bevestiging van de culturele en artistieke waarde van dit iconische model.

Fiat 500 in MoMA - Museum of Modern Art – New York

De Fiat 500 wordt opgenomen in de vaste collectie van het MoMA, het Museum of Modern Art, in New York. Dat dit Italiaanse stijlicoon op zijn 60ste verjaardag nu ook officieel een kunstwerk wordt, is opnieuw een bevestiging van de culturele en artistieke waarde van dit iconische model.

De meest geliefde auto in de geschiedenis van Fiat, de icoon die Italianen veranderde in autobezitters en de wereldwijde ambassadeur voor het land viert vandaag zijn 60ste verjaardag op een bijzondere manier. De Fiat 500 wordt namelijk opgenomen in de permanente collectie van het MoMA, het Museum of Modern Art, in New York.

"De Fiat 500 heeft zijn voetsporen in de automobielindustrie ruimschoots verdient. Daarbij is het nooit 'zomaar' een auto geweest." Zegt Olivier François, Head of Fiat Brand & Chief Marketing Officer FCA. "In zijn 60 jaar is het een waar icoon geworden en wordt nu zelfs een officieel kunstobject omdat het door het MoMA in de vaste collectie wordt opgenomen. Een eerbetoon aan zijn artistieke en culturele waarde."

"De Fiat 500 veranderde de manier waarop auto's in Italië werden ontworpen en gefabriceerd en is in de automobielgeschiedenis een icoon", aldus Martino Stierli, de "Philip Johnson Chief Curator of Architecture and Design" van het New Yorkse MoMA. "Door dit 'everyday masterpiece' aan onze collectie toe te voegen, verbreden we de horizon van het MoMA op het gebied van automotive design".

Het model dat het MoMA in de collectie opneemt is een Fiat 500 F die gebouwd is tussen 1965 en 1972, de meest populaire 500 ooit. Fiat's "grote kleine" auto was een wereldwijd succes, had een 499,5 cwm3 motor van 18 pk die een topsnelheid van  95 km/h mogelijk maakte. Tussen 1957 en 1975 zijn er ruim 4.000.000 eenheden van gefabriceerd.
Na de Nuova 500 eind jaren 50, volgde de sterkere 500 'Sport', 'D' en 'F'. Daarna kwamen de meer op comfort gerichte 'L' en uiteindelijk de 'R'.
Na de introductie van de nieuwe generatie in 2007, verschenen verschillende - vaak ook als cabriolet - en originele versies en uitvoeringen zoals de 500 by Diesel, de 500 Gucci en de onlangs geïntroduceerde 500 Riva.
De Fiat 500 is Europa's best-seller die in 8 landen op de eerste en in zes in de top drie staat qua verkopen. 

De Fiat 500 is meer dan de auto die het voor iedereen mogelijk maakte mobiel te zijn. Het werd een stijl- en designicoon dat verschillende artiesten en kunstenaars heeft geïnspireerd. Na 60 jaar is het model nog immer trouw aan zijn identiteit en is onverminderd jeugdig. Een succesvolle auto maar ook een cultureel fenomeen dat nooit uit de mode raakt. 

-----------------------------------------EINDE BERICHT----------------------------------------

Noot voor de redactie:

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is de op 7 na grootste autofabrikant ter wereld. De groep ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt auto's, bedrijfswagens, onderdelen en productiesystemen wereldwijd. Het opereert met de merken Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram, Maserati, SRT (race divisie toegewijd aan high performance auto's) en Mopar (aftersalesmerk van FCA voor accessoires, services, customer care en originele onderdelen). Ook behoren Comau (productierobots), Magneti Marelli (elektronica) en Teksid (ijzer en aluminium onderdelen) tot FCA. FCA levert ook financieringen, lease- en huurdiensten door middel van dochterondernemingen, joint ventures en overeenkomsten met gespecialiseerde finance operators. FCA bevindt zich in 40 landen wereldwijd en onderhoudt commerciële klantrelaties in meer dan 140 landen. In 2016 verkocht FCA ruim 4,7 miljoen voertuigen. FCA is beursgenoteerd op de New York Stock Exchange ("FCAU") en de Milan Stock Exchange ("FCA").

Niet voor publicatie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mirco Rácz
PR Manager
T:             +31 (0) 20 3421 809
M:            +31 (0) 6 52000 188
E:             mirco.racz@fcagroup.com
W:           www.fiatpress.nl

 

Andere inhoud

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

SCHRIJF U NU IN